Le Bois Trapière

Bergen, bossen, onstuimige beekjes en watervallen. Ademhalen. Uitkijken over valleien. De Mont Blanc in de verte. Om je heen overal leven – weinig mensen, zoveel meer vogels, bosdieren en koeien die nog in familiegroepen mogen grazen.

Le Bois Trapière is oorspronkelijk een auberge, een herberg waar reizigers die door de bergen van de “Monts de la Madeleine” trokken een eet- en overnachtingsplek vonden.

Samen met mijn partner Bob Vermeer hebben we deze oude plek weer naar deze tijd gebracht. Oftewel, het onvermijdelijke renoveren van deze oude dame. Le Bois Trapière en de tuinen en velden (ruim een hectare, op ong. 800 m hoogte) zijn een toevluchtsoord en een klein paradijsje waar we even in een andere atmosfeer kunnen bewegen, anders kijken, anders denken. In dit dunbevolkte gebied kunnen we ons onderdompelen in de stilte en het ritme van de natuur. De tijd gaat hier wat langzamer.

Bij mooi weer in de grote tuin en velden bij het huis, met panoramisch uitzicht over de heuvels. In het seizoen kweken we fruit en groenten, in de winter een witte wereld. Sneeuw maakt de velden onbegaanbaar, en rijden we de berg op naar het plaatselijke ski-terrein.

We verbouwen volgens de principes van permacultuur. Permacultuur gaat over het inrichten van onze leefomgeving op basis van een holistisch wereldbeeld. De mens richt de natuur niet in naar haar eigen behoeften. Wat we doen wordt bepaald door respect voor verbindingen en het begrijpen van de onderlinge afhankelijkheden binnen ecosystemen. Met het doel dat alles zijn natuurlijke plek krijgt, dat wij met de natuur samenwerken en duurzaam bijdragen aan de cyclus van leven en groei.

Vanaf het huis loop ik de bossen in met mijn hond, dwaal langs de vele wandelpaden door de omliggende bergen en heuvels. In de directe omgeving oude beukenbossen, kleinschalige veeteelt en weidse vergezichten.

De omgeving

Het gebied kent een lange geschiedenis – voor de christelijke jaartelling werd het gebied bewoond door Kelten en hun druïden. Van deze Keltische cultuur en die van de latere bewoners van de regio zijn in de omgeving vele sporen te vinden.

De tijd heeft hier een beetje stil gestaan – de geschiedenis is voelbaar in de omgeving. Wij genieten hier van de prachtige natuur die overvloedig aanwezig is. Of strijken neer op de terrasjes van de steden in de omgeving: het oude kuuroord Vichy, Roanne, Clermont Ferrand of de grote stad Lyon allemaal op reisafstand van 1 à 1 1/2 uur.
Voor ons een plek waar ruimte en ritme elke dag een groot geschenk zijn. Een rijk leven.

nl_NLNL