Feniks

Je hebt deze kaart getrokken in de positie Aandacht: waar draait het om, wat heeft jouw aandacht nodig?

De feniks is een legendarische vogel waarvan verteld wordt dat zij honderden jaren oud kan worden. Dit is een van de verhalen over mensen of wezens met bijzondere krachten die we over de hele wereld tegenkomen; Egypte, de Arabische wereld, Grieken en Romeinen, maar ook China (Feng Huang) en Japan.

De feniks bouwt een nest van twijgen en kruiden waarin zij woont en dat aan het einde van haar leven tot zelfontbranding komt. Uit de as wordt de feniks weer opnieuw geboren. De feniks is daarmee het symbool van onsterfelijkheid en wedergeboorte en belichaamt het principe van transformatie De feniks is ook het symbool van veerkrachtigheid- steeds weer herrijst zij uit haar eigen as.

In de positie Aandacht kan deze kaart verwijzen naar heftige, ingrijpende en misschien zelfs traumatische ervaringen die je hebt meegemaakt. De feniks herinnert je eraan dat door ingrijpend pijnlijke of nare ervaringen een deel van jezelf doodgaat, een deel dat nooit meer zo zal zijn is het is geweest.

Maar de feniks is tegelijkertijd een zeer positieve kaart: je leert dat doodgaan niet het einde hoeft te zijn. Je mag bij het einde van een deel van jezelf of een situatie treuren of rouwen maar weet dat je de mogelijkheid hebt om te herrijzen: je kunt krachtiger uit het vuur tevoorschijn komen, je vleugels uitslaan en hoger vliegen dan ooit tevoren.

De kaart kan ook duiden dat je op een drempel staat: zie je aankomen dat iets of een deel van jezelf “tot as zal verbranden”? Ben je bang voor wat je staat te wachten? Dan is deze kaart een bemoediging: herinner je dat je een grote veerkracht hebt. Laat sterven wat je niet meer nodig hebt of wat niet bij je past en weet dat je het vermogen hebt om te transformeren: om vernieuwd, sterker en mooier uit de as weer op te rijzen.

 

nl_NLNL