Gratie

Je hebt deze kaart getrokken in de positie Aandacht: waar draait het om, wat heeft jouw aandacht nodig?

Gratie is de kunst van meebewegen met de stroom, golvend en wuivend als het wier onder water. Gratie is de lichtvoetigheid van de dans, het balanceren en moeiteloos zweven van de acrobaat. Gratie is de tederheid van een vederlichte aanraking. Gratie is het gezicht van de ouderdom, gedragen met de trots en wijsheid van degene die veel gezien heeft en begrepen. Gratie is verstilling, het wegebben van alle beweging totdat de essentie overblijft en zich kan ontvouwen in het zachte licht van jouw aandacht.

Als je vandaag deze kaart getrokken hebt mag je stil worden. Komt je vraag voort uit een kakafonie van omstandigheden, meningen en ‘to do’ lijstjes? Ben je zo druk dat je maar door blijft rennen, stijf van de stress? De beste beslissingen komen niet tot stand onder dit soort omstandigheden. Een gestrest mens is niet de meest prettige om mee te maken; korte lontjes, geforceerde beslissingen, kortzichtigheid – stress en rigiditeit versterken zichzelf. Een vicieuze cirkel.

Laat het allemaal even voor wat het is. Adem uit. Voel je schouders, zijn ze stijf?

Een kleine oefening om even in een ander ritme te komen: Adem in terwijl je je schouders helemaal omhoog richting je oren trekt, nog stijver en vaster. Adem uit en laat ze zakken, helemaal los. Schouderbladen richting ruggengraat. Herhaal dat 3 maal en voel de spanning weg vloeien uit je lijf.

Zoek een plek waar het stil is om je heen en waar jij stil kunt zijn. Neem de tijd om terug te keren in je rust, zodat je je eigen ritme weer kunt voelen. Bekijk de wereld vanuit je centrum van stilte en beweeg mee met de essentie van de dingen, vloeiend, soepel, gracieus.