Overvloed

Je hebt deze kaart getrokken in de positie Aanleiding: wat is de oorzaak van deze vraag of situatie, wat ligt aan je vraag ten grondslag?

Dit is de kaart van luilekkerland. Alles wat je droomt of wenst wordt in een oogwenk aangedragen. Een eeuwige feel-good show. Is dat waar je stiekem op hoopt?

Overvloed is niet de afwezigheid van tekort en gaat ook niet over de garantie dat alles wat lief, leuk en lekker is onbeperkt in je schoot geworpen wordt.

Overvloed is misschien wel een van de lastigste spirituele concepten. Ik zal je vertellen waarom het zo lastig is. Je leeft in een wereld die is gebaseerd op het principe van tekort. We krijgen met de paplepel ingegoten dat je niets hebt en je zult moeten inspannen om het te krijgen: inkomen, onderdak en last but not least een massale hoeveelheid consumptiegoederen waarvan je voorgehouden krijgt dat je die nodig hebt. “Schaarse” goederen zijn vanwege de schaarste meer geld waard. Mensen met weinig geld en spullen bungelen onder aan de sociale ladder.

We zijn zo doordrenkt met dit wereldbeeld, die de motor is van de markteconomie, dat we niet zelden denken dat we iets nodig hebben om gelukkig te zijn, om ons te kunnen ontwikkelen of om iets te kunnen bereiken en dat we ongelukkig of ontevreden zijn als we het niet kunnen krijgen.

 

Overvloed is het bewustzijn dat je alles hebt. Overvloed is een diepgevoelde dankbaarheid voor wat je wordt gegeven, voor wat al van jou is. Overvloed leven is wat je hebt zo inzetten dat je bergen kunt verzetten, dat je kunt genieten van wat er is en genoeg hebt om te delen met de mensen om je heen.

Overvloed is een mindset en een keuze die je elke dag opnieuw maakt. Als je kunt focussen op de overvloed die jou toevalt zul je zien dat die overvloed blijft groeien. Het herkennen van overvloed en jouw dankbaarheid daarvoor maakt je heel en gelukkig.

De kaart ligt in de positie Aanleiding. Heeft je vraag betrekking op een gevoel van tekort en belemmering, of een vraag om geld, mogelijkheden of middelen die je nodig denkt te hebben?

Oefen eens in dankbaarheid. Een leuke oefening daarvoor is s ’avonds in bed voor je slapen gaat drie dingen benoemen die je overdag hebt meegemaakt en waar je dankbaar voor bent. Zonder onderscheid. Of het nu een lekkere lunch was, een knuffel van de hond of het winnen van de loterij. Maakt niet uit. Alleen maar de dankbaarheid omdat je het fijn vond om mee te maken. Voordat je het weet wordt je lijstje steeds langer en slaap je in als een gelukkig mens.

Wil je jezelf aan het begin van de dag helpen om in overvloed te leven? Bedenk wat je die dag te delen hebt met de mensen om je heen en doe het met liefde en plezier. Je zult verrast worden door de magie van dankbaarheid. Je brengt en ontmoet als vanzelf steeds meer licht in je leven en dingen gaan stromen. Wat je nodig hebt valt je toe en wat je niet krijgt blijk je goed te kunnen missen.

nl_NLNL