Ruimte

Je hebt deze kaart getrokken in de positie Aanleiding: wat is de oorzaak van deze vraag of situatie, wat ligt aan je vraag ten grondslag?

Ruimte. Ruimte om adem te halen. Om je in je volle omvang op te richten, je plek in te nemen. Ruimte om groter te groeien.

Ruimte kun je op verschillende manieren ervaren.

De eerste vorm is de fysieke ruimte: de plek waar je woont of werkt, je leefomgeving. Die ruimte maakt dat je je ergens thuis voelt, kunt ontspannen of concentreren. Afhankelijk van je behoeften zul je meerdere plekken hebben om in je fysieke behoeften te voorzien. Als je de hele dag achter een bureau zit of in een lawaaiige werkplaats dan is het fijn om in je vrije tijd de natuur op te zoeken om rust te vinden en om je lijf de ruimte te geven voor gezonde beweging.

De tweede soort van ruimte is energetisch: deze ruimte maakt het mogelijk dat alles harmonieus, licht en onbelemmerd stroomt. Die ruimte vind je om je heen: je verhouding tot de mensen om je heen, de sfeer op je werk, de plekken die je opzoekt om je te voeden – of dat nu het café op de hoek is waar je je vrienden ontmoet of het concert waar je je laat meenemen door de klanken. Energetische ruimte is ook innerlijke ruimte: als je goed voor jezelf zorgt en je ademhaling diep en volledig is werken je organen, spieren, zenuwen etc. zoals ze bedoeld zijn.

Tot slot is er een derde ruimte, de spirituele ruimte. In deze ruimte huizen je hart en ziel. Hier kun je contact maken met je emoties. Hier wil je lichte, vrije ruimte om te kunnen voelen wat de weg is van jouw ziel en om te kunnen uitgroeien tot je mooiste zelf.

In de positie Aanleiding zegt de kaart Ruimte je dat je mag kijken naar de ruimte waar je in leeft. Heb je voldoende aandacht gehad voor jouw fysieke, energetische en spirituele ruimte? Elke ruimte vraagt aandacht en onderhoud. Goed voor jezelf zorgen betekent je ruimte zo inrichten dat je er thuis kunt zijn, dat je er heel en helemaal kunt zijn. Je kunt wel aanvoelen dat je in een ongezonde ruimte niet kunt floreren en uiteindelijk ziek kunt worden. Ga eens op ontdekkingsreis door je ruimtes en doe wat nodig is om elke ruimte licht, fris en gezond te maken – een plek waar jij met plezier kunt leven.