Vuur

Je hebt deze kaart getrokken in de positie Aanleiding: wat is de oorzaak van deze vraag of situatie, wat ligt aan je vraag ten grondslag?

Vuur is een van de vier elementen die aan de basis van ons leven op aarde staan: aarde en lucht, water en vuur. Van oudsher wordt aan vuur een spirituele betekenis toegekend. Vuur is het symbool voor passie, warmte en vreugdevolle kracht. Ons hart staat in vuur en vlam voor een geliefde. We dansen rond vreugdevuren. Passie drijft ons tot grote daden en als we onze passie kunnen realiseren voelen we ons gelukkig en voldaan. Het element vuur wordt gebruikt bij rituelen als transformerende kracht: de vlammen van het vuur verteren alles behalve de zuivere, onverwoestbare kern. Vuur maakt het goud vrij uit haar erts.

Vuur heeft ook een ander gezicht: dat van het verwoestende vuur dat alles om zich heen vernietigt. Van oncontroleerbare bosbranden tot de verwoesting van de Notre Dame in Parijs. Die vernietigende kracht kan zich ook manifesteren als mensen of groepen in de samenleving zich niet gehoord, miskend of vernederd voelen. De opgekropte woede die daardoor ontstaat zal een uitweg zoeken, ontsteekt in vuur en vlam – een heilige woede.

De situatie waar jij een vraag over hebt gesteld draagt een van de gezichten van vuur in zich. Is het haar gezicht van passie, warmte en vreugdevolle kracht dat je brengt tot mooie daden? Of toont het vuur haar verzengende en vernietigende kracht? Is de spanning zo hoogopgelopen dat de strijd dreigt te ontbranden? Als je dat niet wilt is het de hoogste tijd om aandacht te besteden aan onvrede en onrecht – het gaat niet “zomaar” weg. Aandacht, dialoog en wijsheid zijn nodig om brand te voorkomen.