Balans

Je hebt deze kaart getrokken in de positie Aandacht: waar draait het om, wat heeft jouw aandacht nodig?

Als je het hebt over balans zullen de meeste mensen je vertellen hoe zij uit balans zijn door werkdruk, gezin of zelfopgelegd moeten of willen. Het lijkt wel een van de ergste kwalen van onze samenleving en, schrale troost, je bent zeker niet de enige die de gevolgen van onbalans tegenkomt. Als je deze kaart tegenkomt in de positie Aandacht is dat waar je naar mag kijken: de balans in je eigen leven.

Balans is geen statische toestand: je beweegt je altijd tussen uitersten. Het perfecte punt van balans zie je misschien in het voorbijgaan, soms vertoef je er een tijdje, maar waar leven is, is beweging en daarmee in meer of mindere mate van onbalans. Kijk eens naar de natuur: warmte in de zomer, kou in de winter, dag en nacht, het toe- en afnemen van de maan, de getijden of denk eens aan de oosterse yin en yang. Je ziet twee dingen: al deze fenomenen zijn altijd in beweging. En gelukkig maar. Altijd winter en niets zal meer groeien. Altijd zomer en alles zal verdorren want bomen en planten hebben een cyclus van rust, bevruchting, groei, rijping en oogst. Zo mag je ook naar jezelf kijken. Niet bestraffend of zoekend naar een statische balans maar naar je beweging. Hoe zit jet met jouw cyclus van actie en beweging, rust en herstel?

Komen werk, relatie en gezin en je zorg voor je eigen behoeften allemaal voldoende tot hun recht – niet meer en niet minder tijd, aandacht en ruimte dan ze nodig hebben?

Hoe kom je tot besluiten en acties: volg je een cyclus van het hebben van een nieuw idee, een te nemen besluit en het laten groeien en rijpen voordat je tot actie overgaat of heb je het gevoel dat je geleefd wordt en niet je eigen ritme en koers kunt bepalen?

Aandacht nodigt je uit tot inzicht. Onbalans kun je herkennen: het maakt je moe, soms zelfs ziek en het ontneemt je het plezier in de dingen die je doet.

Aandacht is iets anders dan “alleen maar” gericht nadenken: het is ook voelen en begrijpen met je hele lijf en al je zintuigen. Stress en moeheid kun je beter herkennen als je bijvoorbeeld je gewoon eens laat masseren – je lijf vertelt je alles, als je het maar wilt en kunt horen. Bedenk voor jezelf wat voor jou werkt om contact te maken met jouw balans en doe het!

 

 

nl_NLNL