Balans

Je hebt deze kaart getrokken in de positie Aanleiding: wat is de oorzaak van deze vraag of situatie, wat ligt aan je vraag ten grondslag?

Als je het hebt over balans zullen de meeste mensen je vertellen hoe zij uit balans zijn door werkdruk, gezin of zelfopgelegd moeten of willen. Het lijkt wel een van de ergste kwalen van onze samenleving en, schrale troost, je bent zeker niet de enige die de gevolgen van onbalans tegenkomt.

Als je deze kaart tegenkomt in de positie Aanleiding is dat waar je naar mag kijken: de balans in je eigen leven.

Balans is geen statische toestand, je beweegt je altijd tussen uitersten. Het perfecte punt van balans zie je misschien in het voorbijgaan, soms vertoef je er een tijdje, maar waar leven is, is beweging en daarmee een meer of mindere mate van onbalans. Kijk eens naar de natuur: warmte in de zomer, kou in de winter, dag en nacht, het toe- en afnemen van de maan, de getijden of denk eens aan de oosterse yin en yang.

Je ziet twee dingen: al deze fenomenen zij altijd in beweging. En gelukkig maar. Altijd winter en niets zal meer groeien. Altijd zomer en alles zal verdorren want bomen en planten hebben een cyclus van rust, bevruchting, groei, rijping en oogst.

Zo mag je ook naar jezelf kijken. Niet bestraffend of zoekend naar een statische balans maar naar je beweging. Hoe zit jet met jouw cyclus van actie, beweging en rust en herstel? Komen werk, relatie en gezin en je zorg voor je eigen behoeften allemaal voldoende tot hun recht – niet meer en niet minder tijd, aandacht en ruimte dan ze nodig hebben?

Hoe kom je tot besluiten en acties: volg je een cyclus van het hebben van een nieuw idee, een te nemen besluit en daarna het laten groeien en rijpen voordat je tot actie overgaat? Of heb je het gevoel dat je geleefd wordt en niet je eigen koers kunt bepalen – geen cyclus, geen ritme, geen balans tussen in en uit, rust en actie?

 

 

nl_NLNL