Kracht

Je hebt deze kaart getrokken in de positie Aandacht: waar draait het om, wat heeft jouw aandacht nodig?

Olifant is het symbool van grote kracht, gecombineerd met wijsheid. Sterk genoeg om bergen te verzetten en om in zijn lange leven de wijsheid van de aarde in zich te dragen. Dat doet de olifant in volledig aanwezig zijn.

Het gaat voor jou over de vraag of en hoe je in staat bent om jezelf te laten zien aan de wereld. Ook die kanten van jezelf die afwijken van wat de ander van je verwacht of die afwijken van de heersende waarden en cultuur. Ben je in staat om jezelf te laten zien, om te zorgen dat wat voor jou belangrijk is zijn plek krijgt? Kun je je gaven en talenten benutten en je grenzen bewaken? Je niet door anderen te laten verleiden of dwingen om jezelf op te geven om je naar hun wensen of eisen te plooien?

Of is het tegenovergestelde aan de hand? ”In je kracht staan” is iets anders dan het uitoefenen van macht: het gebruik van je mogelijkheden en middelen om een ander te laten doen wat jij wilt. Macht is niet per definitie verkeerd maar vereist wel een uiterst zuivere afstemming – de valkuil een ander te laten doen wat die ander niet wil is levensgroot. Waar sta jij in deze dynamiek? Handel jij vanuit kracht of macht of hebben anderen macht over jou op een verkeerde manier?

In de positie “aandacht” vraagt deze kaart van je dat je mag kijken naar hoe je in de wereld staat. Neem je werkelijk je eigen plek in? Ben je in staat om uit te drukken wie je bent en waar het voor jou om draait? Iedereen heeft mooie talenten en bijzondere gaven, met de bedoeling daar in je leven iets mee te doen. Je mag de moed en het doorzettingsvermogen gebruiken die je nodig hebt om, ook als het moeilijk is, je mooist mogelijke zelf te worden. Herinner je dat je die capaciteiten in je hebt. Dan voel je de kracht die hoort bij het realiseren van je sterke kanten.

Kracht is een zachte kwaliteit, vergeet niet dat je met jouw kracht anderen mag dienen, zodat de wereld mooier wordt door jouw rol in het grotere geheel.

nl_NLNL