Kracht

Je hebt deze kaart getrokken in de positie Aanleiding: wat is de oorzaak van deze vraag of situatie, wat ligt aan je vraag ten grondslag?

Olifant is het symbool van grote kracht, gecombineerd met wijsheid. Sterk genoeg om bergen te verzetten en om in zijn lange leven de wijsheid van de aarde in zich te dragen. Dat doet de olifant in volledig aanwezig zijn.

Het gaat voor jou over de vraag of en hoe je in staat bent om jezelf te laten zien aan de wereld. Ook die kanten van jezelf die afwijken van wat de ander van je verwacht of die afwijken van de heersende waarden en cultuur. Ben je in staat om jezelf te laten zien, om te zorgen dat wat voor jou belangrijk is zijn plek krijgt? Kun je je gaven en talenten benutten en je grenzen bewaken? Je niet door anderen te laten verleiden of dwingen om jezelf op te geven om je naar hun wensen of eisen te plooien?

In de positie “aanleiding” duidt deze kaart erop dat hier spanning op staat. Heb je onvoldoende ruimte genomen of gekregen voor wat je eigenlijk wil, om je werkelijke zelf te leven? Hoe afgezaagd de uitdrukking misschien is geworden, het is niet voor niets dat gesproken wordt over “in je kracht staan”.

Of is het tegenovergestelde aan de hand? ”In je kracht staan” is iets anders dan het uitoefenen van macht: het gebruik van je mogelijkheden en middelen om een ander te laten doen wat jij wilt? Macht is niet per definitie verkeerd maar vereist wel een uiterst zuivere afstemming – de valkuil een ander te laten doen wat die ander niet wil is levensgroot. Waar sta jij in deze dynamiek? Handel jij vanuit kracht of macht of hebben anderen macht over jou op een verkeerde manier?

nl_NLNL