Relaties

Je hebt deze kaart getrokken in de positie Aandacht: waar draait het om, wat heeft jouw aandacht nodig?

De kaart Relaties gaat over de verbinding tussen jou en de ander: je ouders, je familie, je partner, kinderen, vrienden, collega’s, iedereen die je in de loop van je leven ontmoet. Er is geen mens die zich buiten het fijne web van relaties kan plaatsen. Je kunt je afzonderen maar als je goed kijkt zul je zien dat iedereen met anderen is verbonden. De kaart nodigt je uit om te kijken naar hoe jij verbonden bent met anderen. Relaties bestaan in alle soorten en maten, kwaliteiten en aspecten. Kijk eens naar de volgende aspecten:

  • Afstand en nabijheid: hoe dicht bij mogen mensen komen, wat maakt dat je de een dichtbij laat en een ander op afstand houdt?
  • Delen en ontvangen. Zijn jouw relaties een bloeiende uitwisseling van wat je elkaar te bieden hebt? Ben je daarin gelijkwaardig?
  • Zielsverwanten of marsmannetjes. Met wie omring jij je; mensen bij wie je je thuis voelt of heb je meer het gevoel dat je mensen ontmoet van een andere planeet, die op een geheel andere golflengte zitten?
  • Grenzen trekken en bewegen. Hoe zit het met het bewaken van wat voor jou belangrijk is, wat je wel of niet wilt doen of meemaken en een ander daar geen inbreuk op laten maken tegenover flexibel kunnen omgaan met de behoeften van anderen, ook als dat jou niet helemaal past? Ben je rigide, schiet je door naar het andere uiterste of lukt het om de balans te vinden?

Je hebt de kaart getrokken in de positie Aandacht.

Welke mensen zijn betrokken bij je vraag? Bekijk je verbinding met hen zoals je naar een kristal kunt kijken met de aspecten die hierboven zijn genoemd of andere facetten, die je zelf ervaart.

Het bijzondere en inspirerende van relaties is dat ze zo veel facetten hebben die je je voor een deel misschien niet eens bewust bent. Denk eraan dat relaties altijd in beweging zijn: op de lijn van verbinding vindt doorlopend communicatie plaats, kan storing ontstaan, kunnen posities en intenties veranderen, kunnen oude verwondingen ineens opspelen.

Dat maakt het de moeite waard om stil te staan en goed te kijken en voelen wat er gaande is. Aandacht is nodig om je relaties zorgvuldig te waarderen: zijn ze zuiver, dragen ze bij aan jouw levensgeluk, geven ze je de ruimte die je nodig hebt? Je zult misschien in je werk of op andere manieren te maken hebben met mensen die niet echt je vrienden zijn – dat is niet erg. Je kunt immers je verbinding daarop afstemmen. Doe dat met aandacht!

Relaties vragen om onderhoud; dat betekent doen wat nodig is om te zorgen dat je je verbindt met mensen die bij je passen en uit een verbinding vertrekt als dat niet zo is.

Als je de weg zoekt in het web van verbindingen inspireert deze tekst van Sir Anthony Hopkins  je misschien. Tekst sir Anthony Hopkins.

 

 

 

nl_NLNL