Water

Je hebt deze kaart getrokken in de positie Aanleiding: wat is de oorzaak van deze vraag of situatie, wat ligt aan je vraag ten grondslag?

Water is een van de vier elementen die aan de basis van ons leven op aarde staan: aarde en lucht, water en vuur. Water symboliseert alles dat stroomt zoals onze gevoelens en emoties. Water is ook een reinigend element – het spoelt alles weg dat we niet meer nodig hebben. Reiniging door water is een milde reiniging, anders dan de reiniging door het element vuur dat alles met felheid wegbrandt.

Maar vergis je niet: water is een aanhoudende kracht, water is sterk genoeg om rotsen uit te slijten met haar stroming. Water vult alle gaten op, stroomt overal in, door en uit. Water is onbevreesd: zij stort zich op haar weg van grote hoogtes naar beneden.

Water is ook het leven brengende element; zonder water zijn de levensvormen zoals wij die op aarde kennen niet mogelijk. Wij, mensen, zijn voor een groot deel uit water opgebouwd.

Water is ook een gevoelig element. De Japanse Masaru Emoto maakte foto’s van bevroren waterkristallen die aan positieve, liefdevolle aandacht of juist aan negatieve aandacht waren blootgesteld. Zijn foto’s toonden moleculaire veranderingen in de structuur van water, op basis waarvan hij stelde dat water bewustzijn en geheugen heeft dat wij kunnen beïnvloeden met onze intenties en emoties.

Je hebt de kaart getrokken in de positie Aanleiding. De belangrijkste karakteristieken van water zijn haar behoefte aan vrij en onbelemmerd stromen en haar reinigende en daarmee helende kracht. Als water niet kan stromen wordt zij troebel, vuil en gaat stinken. Water staat voor gevoelens en emoties – ook zij kunnen stagneren en vertroebelen. Kijk naar de situatie waar je een vraag over stelt – is er sprake van stagnatie en vertroebeling? Kun jij zelf vrij en onbelemmerd stromen? Heb je respect voor de kracht van het water en zorg jij voor haar zuivere natuur?

nl_NLNL